Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar Romeo och klasskompisen Daniel om vinsterna med må bra-planerna. Foto: SVT

Romeo och hans klasskompisar ska ta fram sina egna ”må bra-planer”

Publicerad

Det kan handla om relationer, arbetsmiljö och studiero. På Engelbrektsskolan i Örebro pågår ett projekt där elever ska planera en rad olika aktiviteter för att förbättra sin hälsa och sina betyg.

– Mår man bra får man också bättre skolresultat, säger projektledaren Anna Johansson.

Projektet går ut på att eleverna ska ta fram en egen ”må bra-plan”, genom att välja ett område ur de nio hälsofrämjande faktorer som man vill förbättra, som till exempel miljön i klassrummet och på skolan. Därefter arbetar man fram en metod för att hitta förbättringar inom just det området.

– Det vi kan se på de skolorna vi har varit på nu är att de upplever att de blir mer delaktiga, och att de också inser hur de kan påverka sin hälsa, säger Anna Johansson.

Sex städer deltar

Vilken faktor brukar eleverna välja?

– Det har sett olika ut från klass till klass. Goda relationer är något som många tycker är viktigt, precis som miljön och studieron, säger Anna Johansson.

Projektet leds av Föreningen Norden och pågår på sex olika skolor i landet. Det finansieras med hjälp av medel från Allmänna arvsfonden, i Örebro, Göteborg, Piteå, Ronneby och Stockholm.

I klippet ovan berättar eleverna på Engelbrektsskolan om vad deras ”må bra-planer” område ska innehålla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer