Foto: Privat/Sociala medier

Elisabeth vill lyfta kampanjen från skärmen ut på gatan

Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth Nilesol vill inte att kampanjen MeToo ska stanna enbart vid en hashtag på sociala medier – hon vill att den ska nå ut på gator och torg. Därför anordnar hon en manifestation på Våghustorget i Örebro på söndag.

– Jag hoppas att många dyker upp och tar ställning till en värld fri från sexuella trakasserier och sexuellt våld.

Elisabeth Nielson såg hur hennes flöde på Facebook snabbt fylldes av berättelser under hashtagen MeToo, där kvinnor berättade och delade med sig av sina upplevelser av sexuella trakasserier och övergrepp. När hon hörde att manifestationer i samband med kampanjen skulle anordnas i flera städer, kände hon att hon ville göra detsamma i Örebro.

– Vi måste ta det på allvar nu, vi kan inte blunda, politikerna kan inte blunda, vi måste ha hårdare lagstiftning och lyssna på dessa kvinnor och ta det på allvar helt enkelt, säger Elisabeth.

Hundratals intresserade att delta

Hon skapade eventet för manifestationen igår och redan nu är det hundratals som har visat sitt intresse att delta. Manifestationen kommer hålla till på Våghustorget i Örebro klockan 12 nu på söndag.

– Det kommer vara talare som pratar, dels om egna erfarenheter, men också om vad man kan göra i samhället för att förändra det som pågår. Där kvinnor utsätts varje dag.

Vad säger du om kampanjen?

– Jag tycker att det är otroligt sorgligt att den behövs men jag tycker det är jättebra och viktigt att den har lyfts. Jag blir otroligt stolt över alla dessa kvinnor och ickebinära som vågar gå ut och berätta om sina upplevelser och som visar att man inte är ensam, det är så många.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.