I inslaget kan du höra Ellinor Lod berätta om hur hon bytte livet i stan med lägenhet mot ett liv på landet med egen gård. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Ellinor, 30, siktar på att bli självförsörjande

Uppdaterad
Publicerad

30-åriga Ellinor Lod bodde i en lägenhet i Örebro – och vantrivdes. När hon fick möjlighet att köpa sin farfars familjegård i september förra året tvekade hon inte. Nu siktar hon på att bli självförsörjande.

Det finns två anledningar till att Ellinor Lod vill bli självförsörjande. Dels vill hon klara sig själv, dels gör hon det av miljöskäl. Hon beskriver sig själv som en naturnära person.

På gården, som är på sju hektar, odlar hon bland annat potatis, grönsaker och kryddor.

– Jag tror att det är så här vi ska leva. Vi ska gå tillbaka till hur det var förr i tiden, säger hon.

Så ska hon bli självförsörjande

Hon arbetar halvtid som vikarie på ett gruppboende, och inom daglig verksamhet. På sikt vill Ellinor Lod kunna leva helt på det som gården kan ge.

Hon har planer på att börja föda upp grisar och dra igång köttproduktion. Hon funderar också på att starta ett hunddagis, hålla odlingskurser, eller låta patienter från psykiatrin besöka gården, eftersom hon är utbildad undersköterska och skötare.

Ska ta över skog

Snart ska Ellinor Lod också ta över sin pappas skog, som ligger ungefär tio minuter med bil från gården.

Hon är också i full färd med att renovera boningshuset. Och även om hon har ett stort ansvar själv får hon också hjälp av släkt och vänner.

– Jag har mina släktingar runt omkring här i byn. Jag får ofantligt mycket hjälp av dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.