Elnätsbolagen: Då kan elpriskompensationen komma

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterade under torsdagen detaljerna i förslaget om elprisstöd. Alla som förbrukat 700 kWh eller mer under en månad kommer få ersättning. Men när kommer pengarna?

Elprisstödet kommer komma automatiskt från elnätsbolagen, alltså det bolag som äger elnätet där du bor. För att ha rätt till stödet behöver du ha förbrukat 700 kWh eller mer under en månad. Du kompenseras för din förbrukning under december, januari och februari.

Under presskonferensen berättade energiminister Khashayar Farmanbar (S) att elnätsbolagen kan ansöka om att få pengar från staten i slutet av februari, men att det hänger på elnätsbolagens administration när du som kund kan få del av pengarna.

Då kommer pengarna

På elnätsbolaget Linde energi som har 12 000 kunder kommer hälften av kunderna ha rätt till stödet. Om förslaget går igenom och det blir som energiministern sa under presskonferensen är Linde energi redo att kompensera kunderna på elnätsfakturan som kommer i mars.

– Kunden får ju en ordinarie elnätsfaktura varje månad och på den kommer vi dra av det beloppet som kunden får via elpriskompensationen, säger Jens Isemo, vd på Linde energi.

För Linde energis kunder betyder det att kompensationen för december dras av på fakturan som du får i mars. För många kommer dock elnätsfakturan vara lägre än kompensationen, då flyttas den kvarvarande summan av kompensationen till nästa månad.

– Det kan ju bli så att kunden får nollfakturor under några månader, säger Jens Isemo.

När kommer kompensationen? Så svarar elnätsbolagen i Örebro län

Karlskoga energi och miljö

– Jag har svårt att se att det behöver ta mer än tre månader från att vi får pengarna från staten. Men min förhoppning är att vi kan administrera det så fort som redan månaden efter. Men det är fortfarande många om och men. Vi kommer absolut inte förhala det, vi vill hjälpa till så mycket och så snabbt som möjligt, säger Sebastian Cabander, vd.

Degerfors energi

– Vi behöver se över hur vi ska lösa det med våra system. Sen är det lite oklart och inte ristat i sten än. Det man sagt är att vi ska få in beloppet till oss innan vi kan betala ut pengarna. Så frågan handlar om när vi får pengarna från staten. Sen tar det nog 30 till 60 dagar innan vi kan få in det i vårt system om jag skulle gissa idag, det är dock inget löfte. Men vet vi förutsättningarna på förhand kan vi förbereda oss, säger Peter Lilja, vd.

Vattenfall

”Vår bedömning just nu är att stödet kan börja betalas ut i mars/april under förutsättning att regeringens tidplan står fast. Vi kommer att uppdatera information till Vattenfall Eldistributions kunder på hemsida och i sociala medier löpande”, skriver Carina Netterlind, pressekreterare, i ett mejl till SVT Örebro.

Ellevio

Alla frågetecken är inte helt utredda än. Men om alla delar i lagstiftningen och hur det ska administreras ordnar sig så är en inte helt orimlig ansats att tänka det kan ske i april, säger Henrik bergström, samhällspolitisk chef Ellevio.

Eon

”E.ON Energidistribution måste avvakta till dess att den statliga processen blir klar. Vi har fått information om att detta sker i mars. Vår preliminära bedömning är därför att det tidigast kan ske på den faktura kunderna får från oss i början av april. Om det belopp vi fakturerar i april inte räcker för att täcka hela elpriskompensationen kommer överskjutande elpriskompensation att dras från efterföljande månadsfakturor till dess att hela elpriskompensationen erhållits”, skriver deras tf presschef Patric Elmén i ett mejl till SVT Örebro.

Elpriskompensationens utformning

Förbrukning (kWh) – Stöd per månad (kr)

700-899 – 100

900-999 – 200

1000-1099 – 300

1100-1199 – 400

1200-1299 – 500

1300-1399 – 700

1400-1499 – 900

1500-1599 – 1100

1600-1699 – 1300

1700-1799 – 1500

1800-1899 – 1700

1900-1999 – 1900

Över 2000 – 2000

Källa: Regeringskansliet, Infrastrukturdepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.