Del av utställningen ”Hylla formen” i Wasasalen på Örebro slott. Foto: Johannes Weckström /SVT

Hitta formen under en månad

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen inleds en månads uppmärksammande av svensk formgivning med en utställningen ”Hylla vardagen” i Wasasalen på Örebro slott. Nutid finns representerad med formgivare från länet och dåtid genom föremål hämtade ur samlingarna från Örebro läns museum.

Det är Svensk Form Örebro län som till sammans med Örebro läns museum arrangerar ett formevent i Örebro län som skall pågå under en månad. Temat för eventet är ”Hylla vardagen”.

–  Det är tjugo av våra hundrafemtio medlemmar i länet som finns representerade. Det är formgivare arkitekter och designers, säger Jonas Linder, curator och ordförande i Svensk Form i Örebro län.

Jonas Linder, inredningsarkitekt och ordförande i Svens Form i Örebro län. Foto: Johannes Weckström /SVT

Formmånaden kommer varje vecka ha fyra olika underteman med var sin rubrik: Design, Bostaden, Måltiden samt Mode. Flera aktiviteter och utställningar sker också ute i länet.

Fomgivning nu och då

Navet för formmånaden kommer att vara Wasasalen på Örebro Slott, där Svensk Form har en utställning med saker skapade av nutida formgivare som har olika anknytning till länet.

Här har också Örebro läns museum, som upplåter lokalen och producerar utställningen, letat efter formgivna föremål i sina samlingar. Mötet mellan det nya och gamla i utställningen är några dukade bord.

– Vi har dukat upp två stycken bord. Vårt är från 2018 och sen har Länsmuseet ett eget bord, så att man kan se skillnader. Det vi har gjort är ett bord som är en mer av en hyllning till vardagen. En höstbukett, skulle jag vilja säga, berättar Jonas Linder.

Massproduktion och miljöaspekter

Museets föremål är hämtade från 30-talet. En tid när industraliseringen på allvar tagit fart, massproduktionen sprutade ut prylar och borgarklassen växte sig ekonomiskt stark. En intressant tid i formgivningens historia. Lika intressant som dagens utmaningar.

– Man visste ju inte det man vet idag om konsumtionshysteri och klimatförändringar. Idag är arkitekter och fomgivare mycket mer medvetna om problemen vi står inför och försöker göra något klokt av det. Det kan man se i utställningen, säger Christine Keffel, projektledare från Örebro läns museum.

Örebroformgivaren Tina Häggströms lampor, skapade av återvunnet material. Foto: Johannes Weckström /SVT

Varje vecka hålls dessutom fyra designföreläsningar tillsammans med Örebro Läns Museum.

Eventet pågår under 6 oktober till och med den 4 november.

PROGRAM

6 oktober kl. 16.00

Invigning av Hylla vardagen i Wasasalen på Örebro slott

Föreläsningar:

10 oktober kl. 18:30

Föreläsning med Gabriella Gustafsson

”NM& en ny samling”

17 oktober kl. 18:30

Föreläsning med Hedvig Hedqvist

”Bostäder som tidsmarkörer och vattendelare”

24 oktober kl. 18:30

Föreläsning med Lars Eriksson

”Att fånga det till synes enkla och beskriva det sköna”

31 oktober 2018 kl. 18:30

Föreläsning med Jenny Lantz

”Trendmaskineriet och modets kris”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.