En person har rymt från statligt behandlingshem

Publicerad

På söndagskvällen försvann en av de intagna kvinnorna från ett LVM-hem i Örebro. En person ska ha lyckats ta sig in på området, hotat personalen, och hjälpt kvinnan att rymma.

Det är statens institutionsstyrelse, SiS, som driver behandlingshemmet som ligger i Örebro. På boendet vårdas kvinnor med olika former av missbruks- eller psykiska problem som omhändertagits med stöd av lagen om vård av missbrukare (LVM).

Vid 19-tiden på söndagskvällen hotades en anställd av en utomstående som hämtade en av de intagna.

– Jag uttalar mig inte kring omständigheterna, men kan bekräfta att det rör sig om en avvikning som har skett. Händelsen är polisanmäld, säger Ulf Mossberg, som är pressekreterare på SiS.

Olaga hot

Polisen har tagit emot en anmälan upprättad om olaga hot och främjande av flykt.

– Det är en kvinna som har avvikit efter att en person kommit dit och hotat en anställd och hjälpt henne att ta sig därifrån, säger Lars Hedelin, presstalesperson på polisen.

– Det ska inte ha förekommit vapen och ingen person blev fysiskt skadad i samband med händelsen.

Hål i ett staket

SVT har fått uppgifter om att det varit ett hål i ett staket runt behandlingshemmet, men polisen kan inte bekräfta om det har något samband med rymningen.

– Det är oklart om det har skett nu, eller om det är en gammal skada. Klart är dock att en person utifrån på något sätt tagit sig in, säger Hedelin.

Kvinnan är efterlyst av polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer