Fotografen Ove Lundkvist ställer ut några av sina bilder på Krämaren. Foto: Jennie Wahlgren /SVT

En utställning för bilden

Publicerad

Trots dagens bilder i överflöd i tillvaron vill yrkesfotografer i länet uppmärksamma det professionella fotograferandets betydelse.

Landshövding Maria Larsson klippte på lördagen bandet vid invigningen av en fotoutställning på Krämaren i Örebro.

Det är yrkesfotografer från Örebro län som vill att människor blir mer medvetna om bildens betydelse och att det finns behov av professionella fotografer.

– Idag kanske folk tänker: ”Det är ju lätt att ta en bild.”, säger Andreas Varro.

Han är reklamfotografen som kom på idén och har tillsammans med fem andra fixat utställningen.

– Det är en utställning där vi har 20 yrkesfotografer som gått ihop med syfte att stärka yrkeskåren och lyfta professionell fotografi. Dagens samhälle har så stort bildflöde. Vi vill visa; vad är professionell fotografi och hur bra kan det bli? Det är skillnad på professionella foton och amatörfotografi, säger Andreas.

Andreas Varro Foto: Jennie Wahlgren /SVT

Vilka är fotograferna?

– Jag är en av dem. Det är bara fotografer från Örebro län.

Vad är professionell fotografi?

– Det är ju dels förmågan att se vad är det som är snyggt i en bild och kunna förmedla en viss känsla. I min värld som reklamfotogtaf är det att kunna förmedla en produkt och en tjänst så att en viss målgrupp attraheras och vill köpa, säger Andreas.

Var kommer Idén till utställningen från?

– Ursprungligen skapade vi en grupp där vi bjudit in alla yrkesfotografer i Örebro län. Sen kom vi på idén att skapa utställningen för att visa upp vad vi kan göra, säger Andreas.

Utsatta för amatörkonkurrens

I gruppen finns fotografer i alla nischer. Reklam-, porträtt-, bröllops-, natur-, familj och barfotografering. Så även pressfotografer.

– Där blir det allt vanligare att journalister själva tar bilderna. Det är många fotografer som blir av med jobbet. De måste försörja sig, då kanske de blir frilansfotografer. Det gäller även fotografer som livnär sig på att fota familjer, barn eller bröllop. Många tänker kanske: vi fotar själv. Det är en mentalitet som finns i hela samhället. Allt ska komprimeras, säger Andreas.

Landshövding Maria Larsson som invigde utställningen, hyllade yrkeskåren i sitt tal och betonade vikten av deras existens.

Gemenskap i tuff tid

Therese Johansson som också är reklam- och porträttfotograf är delaktig i gruppen och har hittat en ny gemenskap bland yrkesverksamma i en allt mer tuff bransch.

– Jag tycker det är jättekul. Det är så unikt. Det känns som vi är kollegor istället för konkurrenter. Det är sån gemenskap. Skönt, säger hon.

Therese Johansson Foto: Jennie Wahlgren /SVT

– Jag vill uppmana folk att komma hit och kolla på bilderna och bilda sig en uppfattning vilket skillnad det är med professionella bilder, säger Andreas Varro.

Utställningen pågår till den 30 mars.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.