Erik Trygg har lyssnat igenom samtliga hållplatsutrop och förhoppningsvis ordnat alla så att de låter så de ska., Foto: SVT

Erik lär bussarna att prata rent och tydligt

Uppdaterad
Publicerad

Att få hållplatsen utropad i högtalarna när man åker buss ökar både tryggheten och tillgängligheten för resenärer. Men den datorröst som finns på de blåvita bussarna visar sig i flera fall haft det svårt med uttalet.

I ett rum på Region Örebro län har Erik Trygg all teknik som finns i de nya blåvita bussarna installerad så att han testa alla system. Här kan han prova biljettautomater, stoppknappar och de nya digitala skyltarna innan de placeras ut i trafik.

Men en hel del av hans tid har sedan start fått läggas på ”språklektioner” för de automatiska hållplatsutropen som alla bussar är försedda med.

– Vi har matat in skriven text som datorn har tolkat efter eget ”huvud” och då har det inte blivit helt rätt, konstaterar han.

Svåra ord att uttala

Datorrösten har till exempel uttalat Vintrosa som två ord: ”Vin-trosa”. Rangervägen blev också en svår nöt för datorn att knäcka, sje-ljudet försvann helt i datorns uttal och istället blev resenärerna avsläppta på en plats som lät som ”Ranngervägen”

Eftersom hållplatsutropen är viktiga och handlar om att göra resan tryggare för den som kanske ser dåligt, reser sällan eller helt enkelt är ny i stan har Erik fått lägga ner en hel del tid på att programmera om dem så att det låter rätt.

Digitala skyltar kompletterar

Och efter att ha gått igenom samtliga hållplatser hoppas han att allt stämmer.

– Det hjälper ju inte att man inte är härifrån, skrattar Erik Trygg. Men numer kan jag väldigt mycket om Örebros hållplatsnät.

Länstrafiken testar just nu också ett system med digitala skyltar ombord på bussarna där man även kan se hållplatserna på en karta. De kommer att installeras på samtliga bussar när testperioden är över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.