Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Nowosad Andershed har fått priset Årets innovatör i Örebro län för en interaktiv mugg som ska hjälpa barn som har svårt att få i sig näring. Foto: SVT/Privat

Erik uppfann interaktiv mugg för att hjälpa sonen få i sig näring – nu har han fått pris

Uppdaterad
Publicerad

När Eriks och Annas son inte ville äta skapade det enorm stress i familjen. Nu har Erik fått priset Årets innovatör i Örebro län för en interaktiv mugg som ska hjälpa barn som har svårt att få i sig näring. Muggen är en spelkontroll – där sugröret styr spelkaraktären.

– Det är kampen för att hjälpa vår son som gjort att vi tagit fram den här muggen, säger Erik Nowosad Andershed.

Parets son är sju år och lider av Arfid, en ätstörning som innebär att han helt undviker viss mat och bara äter några få, utvalda saker. Tillsammans driver de ett företag där Erik Nowosad Andershed är designer och utvecklare och när sonens ätstörning påverkade hela familjen så fick han en idé.

– Muggen ska fungera som ett hjälpmedel för att försöka hjälpa till i svåra situationer när det gäller mat, som ju kan vara så laddat i dag, säger Erik.

Fyra års arbete

I fyra år har han arbetat med att utveckla en prototyp av muggen, och i onsdags fick han ta emot det så kallade Skapa-priset på 30 000 kronor för Årets innovatör i länet, av landshövding Lena Rådström Baastad.

Hoppas kunna hjälpa andra

– Om vi kan hjälpa en enda familj att slippa gå igenom det som vi har gått igenom, då är det värt varenda minuts jobb vi lagt ner. Det finns tyvärr inte så mycket hjälp att få i Sverige, säger Erik Nowosad Andershed.

Den 11 november deltar han i Skapas riksfinal i Stockholm.

Hur fungerar den interaktiva muggen? Starta klippet.

Arfid – Undvikande eller restriktiv ätstörning

– Arfid är den engelska förkortningen av Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder.

– Kan drabba människor i alla åldrar, men är vanligast hos barn, och handlar inte om att vilja kontrollera sin vikt.

– Innebär att man upplever en stark motvilja mot olika sorters mat och dryck och enbart äter några få, särskilt utvalda saker.

– Undvikande ätstörning kallas även för selektiv ätstörning.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.