Foto: SVT

Ett andetag av giftiga gasen kan kosta livet

Uppdaterad
Publicerad

En person är allvarligt skadad efter att svavelväte började läcka på ett massabruk i södra Närke. Den giftiga, färglösa gasen påverkar cellernas syreomsättning. Höga koncentrationer kan i värsta fall kosta en livet direkt.

– Om det är riktigt höga koncentrationer räcker det med ett djupt andetag för att du ska avlida, säger Karin Feychting på Giftinformationscentralen.

Till höga nivåer räknas halter över 800 ppm (miljondelar). Vid 200 ppm riskerar man att drabbas av en allvarlig ögonirritation men gasen är irriterande redan efter mycket små halter och vid 0,02 ppm märks dess starka lukt.

– Då luktar det ruttna ägg, säger Feychting.

Lömsk gas

Däremot är gasen lömsk då exponeringen avtrubbar luktsinnet så att dess karaktäristiska doft inte längre märks innan farliga halter uppnås.

Åtta fabriksarbetare utsattes när svavelväte på söndagen började läcka på massabruket i Olshammar i södra Närke. Fyra av dem fördes till sjukhus varav en med allvarliga skador.

En av anledningarna till att den är så skadlig är att den påverkar cellernas syreomsättning. En annan att den har kraftigt retande effekter vilket kan ge lungskador.

– I lättare fall kan man få huvudvärk, kräkningar, hjärtklappning och känna illamående. I svårare fall blir det en tilltagande andnöd på grund av vätskeutgjutning i lungorna, säger Karin Feychting.

Mun-mot-mun-metod fel

Giftinformationscentralen avråder från att göra mun-mot-mun-metoden på en person som har exponerats för gasen. I stället ska behandling ske genom syrgas så snabbt som möjligt.

Vid retsymptom från luftvägarna kan behandling även ske genom inhalation av kortison.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer