Skatteverket har gjort runt 3200 kontroller i landet som resulterat i böter. Foto: SVT

Jakten på svartarbete – rekordmånga företag bötfällda

Uppdaterad
Publicerad

För att komma åt människohandel, svartarbete och lönedumpning utökades ifjol kravet på personalliggare, en förteckning över vem som jobbar på arbetsplatsen, till tre nya branscher. Nu visar nya siffror från Skatteverket att exempelvis nagelsalonger och biltvättar bötfällts mycket oftare för brister i liggarna jämfört med många andra verksamheter.

1 juli i fjol utökades kravet på personalliggare till branscherna kropps- och skönhetsvård (exempelvis nagelsalonger och massagesalonger), fordonsservice (exempelvis bilverkstäder och biltvättar) samt livsmedels- och tobaksgrossister.

Sedan dess har Skatteverket och andra myndigheter gjort ungefär 3 200 så kallade realtidskontroller i landet, där man besöker arbetsplatser utan förvarning. Kontrollerna har resulterat i kontrollavgifter, alltså böter, för cirka 900 företag.

– Det är mer än en fjärdedel och därmed en betydligt högre nivå än för andra verksamheter med krav på personalliggare, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Dryga böter

Om Skatteverket hittar personer på arbetsplatsen som arbetar men inte finns inskrivna i en personalliggare kan arbetsgivaren tvingas betala 12 500 kronor i kontrollavgift, plus 2 500 per person som inte är upptagen i liggaren. Åker man dit en andra gång inom ett år kan kontrollavgiften bli 25 000 kronor. 

– Vi har hittat ett antal exempel på människor som far illa, på grund av människohandel. Människor som kommit till Sverige i god tro, som litat på att alla papper varit i ordning, men som sedan inte fått ut lön, säger Conny Svensson.

På biltvättar har myndigheterna exempelvis hittat personer som vistas illegalt i Sverige och som sovit i tvätthallarna. Foto: TT/Arkivbild

Enligt honom har en del av verksamheterna som bötfällts även kopplingar till organiserad brottslighet.

– Resultatet visar att de åtta myndigheter som samverkat vid kontrollerna träffat rätt, därför är det väldigt viktigt att vi fortsätter göra besök ute på plats. Mycket av det vi stött på har också gått vidare till en fördjupande utredning, säger Conny Svensson.

Fortsätter som förut

Men trots att Skatteverket dömt ut kontrollavgifter fortsätter ändå många som förut.

– En förklaring är att det finns så mycket att vinna på det man håller på med. Ofta handlar det ju om mångmiljonbelopp.

Finns en efterfrågan finns också ett utbud, konstaterar Conny Svensson:

– För många är det förstås frestande att betala 99 kronor för en biltvätt eller 25 kronor för ett cigarettpaket, som kostar mer än dubbelt så mycket om du köper av ett företag som sköter sig, säger Conny Svensson.

Han fortsätter:

– Om fler tänkte att det låter för billigt för att vara sant, så är det just så. Då är det alltid någon annan som betalar priset.

Personalliggare

– En personalliggare är en förteckning över vilka som är verksamma på arbetsplatsen. Den ska uppdateras dagligen och finnas tillgänglig för Skatteverket om de kommer på besök.

– Krav på personalliggare gäller för företag inom bygg-, restaurang-, frisör- eller tvätteribranschen, fordonsservice, kropps- och skönhetsvård samt för livsmedels- eller tobaksgrossister.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.