Kenneth Handberg, kommunstyrelsens ordförande i Örebro. Foto: Johannes Weckström /SVT

Ett halvår med förändrade ebo-lagen – ingen större effekt i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Migrationsverkets siffror har flera asylsökande under andra halvåret 2020 valt att bosätta sig i utsatta  bostadsområden i Örebro. Trots att de då förlorat rätten till dagersättning. Men enligt kommunstyrelsens ordförande Kenneth Handberg (S) är det ännu inte möjligt att utvärdera lagändringens effekter fullt ut.

– Jag tror det tar tid att förändra strukturerna, så jag vill inte döma ut den här lagändringen, säger han.

Den förändrade ebo-lagen sjösattes i praktiken under andra halvåret. För Örebros del visar Migrationsverkets sammanställning att 49 asylsökande, trots förlorad dagersättning på 71 kronor, valt att hitta eget boende i någon av stadens utsatta områden.

Tvärtemot lagändringens syfte – att minska segregationen. Men pågående pandemi och generellt minskat asylmottagande ger inga tydliga utfall enligt kommunens politiska företrädare.

– Hittills är inte signalerna tydliga nog att det går åt rätt håll, säger Kenneth Handberg (S), kommunalråd i Örebro.

Efterlyser fler åtgärder

Han tror att det krävs större insatser än den förändrade lagen och vill se kraftfullare åtgärder för förbättrad integration.

– För de människor som befinner sig på flykt och för Sverige som helhet är frågan större än så. Det är vissa kommuner som tagit och andra har inte gjort det. Det är där man kan göra den stora knäcken i systemet, säger Handberg.

Hör mer vilka åtgärder kommunalrådet skulle vilja ha till stånd i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.