Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Adam Arnesson stod som nummer 14 på Miljöpartiets lista inför söndagens val till EU-parlamentet. Foto: Emil Nylén Danielsson

EU-kandidaten från Mullhyttan: MP är nya bondepartiet

Publicerad

Precis som i landet i stort gick Miljöpartiet stadigt framåt också i Örebro län, där man ser ut att bli fjärde största parti. Rösterna ökade inte bara i Örebro utan också i landsbygdskommunerna, där MP traditionellt har svårt att vinna mark. Lantbrukaren och EU-kandidaten Adam Arnesson från Mullhyttan menar att de har blivit det nya ”bondepartiet”.

Redan när SVT:s valundersökning presenterades på söndagskvällen stod det klart att Miljöpartiet, av allt att döma, skulle stå som en EU-valets stora vinnare. Enligt de preliminära valresultatet blev partiet på riksnivå det tredje största.

I Örebro län ökade partiet, jämfört med förra EU-valet 2019, med 1,9 procentenheter, enligt siffror från Valmyndigheten. Med 12,6 procent av andelen röster ser man här ut att sluta som det fjärde största partiet

EU-val 2024

Ökar på landsbygden

Traditionellt har MP sina starkaste väljarfästen i städerna, men det preliminära valresultatet visar att partiet nu har gått starkt framåt också i landsbygdskommuner.

– På landsbygden är man ju på ett sätt närmare naturen och märker av klimatförändringarna mer fysiskt. Det kanske kan vara en förklaring, säger Adam Arnesson som stod som fjortonde namn på miljöpartiets lista till EU-parlamentet.

Nya ”bondepartiet”

Till vardags driver Adam Arnesson ett ekologisk lantbruk i Mullhyttan och under valrörelsen har han inte minst arbetat för att vinna sympatier i de gröna näringarna. För honom är Miljöpartiet det nya bondepartiet.

– jag vill hävda att vi lägger fram en jordbrukspolitik som faktiskt ser till att det blir fler lantbrukare, menar han.

Spela klippet och se Adam Arnessons glädje när SVT möter upp på väg hem från MP:s valvaka i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet