Extremt låga vattennivåer i Kumla och Hallsberg

Uppdaterad
Publicerad

Vattennivån i sjön Tisaren har sjunkit och är nu bara åtta centimeter från ett läge där kommunerna som tar sitt vatten därifrån beslutat om att införa bevattningsförbud.

Om det torra vädret fortsätter kan det bli tal om bevattningsförbud i området.

– Nivån ligger på 99,48 meter över havet nu och om det torra vädret och blåsten fortsätter är risken att vi kommer ner till 99.40 under de närmaste veckorna, säger Clas-Göran Classon, förvaltningschef för drift och service i Hallsbergs kommun.

Extremt låga nivåer

Enligt Clas-Göran Classon varierar vattennivån från år till år men nu är nivån extremt låg. Ett ännu större problem enligt Classon är att grundvattennivåerna i kommunerna är rekordlåga vilket kan komma att innebära sinade brunnar för hushållen med enskilda brunnar

Sänktes vid sanering

När det gäller den låga vattennivån i Tisaren är vädret en förklaring men det beror också på att vattennivån i sjön sänktes med en halvmeter i samband med saneringsarbetet vid den före detta impregneringen i Åsbro förra våren.

– Tills skillnad från många andra nu som har semester, så hoppas jag på regn. Inget kraftigt skyfall, utan en lagom mängd regn långt och länge, säger Clas-Göran Classon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.