Foto: Jakob Eriksson / SVT

Sjön som töms för att Örebroarna ska få vatten

Uppdaterad
Publicerad

Extremt låga vattennivåer kräver extrema åtgärder. SVT:s team var på plats när luckorna mellan två sjöar öppnades för första gången. Detta för att hushållen i Örebro ska få det vatten som behövs.

En stor kranbil är på plats vid sjön Stor-Björken i Svartå, Degerfors kommun. Där öppnas på onsdagen dammluckorna mellan sjöarna Stor-Björken och Lill-Björken.

Vattennivån i Stor-Björken är redan låg, och onsdagens tömning sänker den med ytterligare flera decimeter.

 – Det är en väldigt låg nivå i Stor-Björken nu. Någon gång på 30-talet var det så här lågt senast, säger Leif Nylén, pensionär och tillsynsman på kraftverket i Svartå.

Sänks med 70 centimeter

Både länsstyrelse och kommun har varit inblandade i beslutet att öppna luckorna.

– Vi är beordrade av länsstyrelsen att öppna den här extraluckan. Vi kommer att sänka Stor-Björken  med 70 centimeter. Det är väldigt lite vatten nedströms och det är därför vi öppnar nu, förklarar Leif Nylén.

Foto: Leif Nylén vid Stora-Björken

Anledningen till att sjöns nivå ska sänkas handlar om tillgången på dricksvatten i Örebro. Eftersom att Svartån är ovanligt låg måste de sjöar som fyller på flödena nu tappas på mer vatten. Annars kan det på sikt bli ont om färskvatten i residensstaden.

Mycket låga vattennivåer

Bakgrunden till insatsen är att det under lång tid har varit regnfattigt, varma somrar och höstar samt vintrar med små mängder snö – något som resulterat i låga vattennivåer.

Sjön Toften Foto: Jakob Eriksson / SVT

Dagens sänkning av Stor-Björken är inget som heller kommer att åtgärdas enkelt.

– Det kanske behövs 1000 millimeter för att höja nivåerna i Stor-Björken igen. Det kan ta flera år, säger Leif Nylén.

Innan vattnet når målet måste det passera flera dammar och sjöar. Det kommer ledas från Stor-Björken, via Lill-Björken, Toften och Teen innan det slutligen når Svartån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.