Foto: SVT

Få anmälda våldtäkter till åtal

Uppdaterad
Publicerad

Både Västmanland och Örebro finns bland de län där det är ovanligast att våldtäktsanmälningar leder till åtal. Det visar siffror från brottsförebyggande rådet som Metro tagit del av.

Västmanlands och Örebro län är bland de sämsta i landet på att väcka åtal när det gäller våldtäktsanmälningar. Här är det bara omkring 11 procent av anmälningarna som leder till åtal, jämfört med exempelvis Södermanland där varannan anmälan går till åtal.

– Det är bekymmersamt, säger Elin Hedén, som är anställd på Kvinnojouren i Västerås.

– Vi arbetar ju för att motivera kvinnor och tjejer till att tro på rättssystemet och våga anmäla. Går få till åtal, ger det motsatt effekt,

Det är tidningen Metro som sammanställt statistiken för hur många anmälningar om våldtäkt som leder till åtal runtom i landet och där syns regionala skillnader tydligt. Bland dem som har sämst åtalsresultat återfinns Örebro och Västmanlands län. 

I Västmanlands län inkom nästan 500 anmälningar om våldtäkt under åren 2010-2012. Knappt 11 procent ledde till åtal. Och i Örebro län ser resultatet liknande ut, av drygt 700 anmälningar under samma tidsperiod, väcktes åtal i knappt 12 procent av fallen. Det län där flest anmälningar gick till åtal är Södermanland, där väcktes åtal i drygt hälften av anmälningarna. Riskgenomsnittet ligger på 20 procent.

Men trots det låga antalet våldtäktsanmälningar som ledde till åtal i länet tycker polismyndigheten och åklagarmyndigheten i Västmanland att verksamheten fungerar tillfredsställande.

– Det är klart att man alltid kan göra förbättringar. Dock när man tar del av de här siffrorna, så är mitt intryck att de flesta länen ligger inom samma spann, säger Gunnar Merkel, chefsåklagare vid Åklagarmyndigheten i Västerås.

– Sedan kan det vara så att den lokala praxisen vid domstolen gör att det ställs högre krav på bevisningen. Och då kan det få en påverkan då det gäller antalet väckta åtal.

På Kvinnohuset i Västerås träffar Elin Hedén många kvinnor i utsatta situationer, och hon får stötta kvinnorna med både rädslan inför anmälningar och besvikelsen då förundersökningar lagts ner.

– Det som är positivt med att det ser så olika ut i landet, är att man ju måste kunna dra slutsatsen att det inte bara är brottets art som gör att det är svårt, utan att man faktiskt kan jobba annorlunda och få ett bättre resultat, säger Elin Hedén.

Fakta:

Högst andel åtal:

Sörmland: 52,6 procent

Västernorrland: 50,1

Kronoberg: 29,1

Östergötland: 26,7

Lägst andel:

Västerbotten: 10,5

Västmanland: 10,7

Örebro: 11,6

Uppsala: 11,9

Riksgenomsnitt: 20,7

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.