Foto: TT och SVT

Smittskyddsläkaren: ”Glöm inte bort TBE-vaccinering”

Uppdaterad
Publicerad

Det har slagits besöksrekord i länets naturskyddsområden i sommar. Men den som vistas mycket i skog och mark bör också se till att vara skyddad mot den fästingburna sjukdomen TBE. Något som kan vara lätt att glömma bort i tider då coronasmittan fått stor uppmärksamhet.

Smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.

– Jag tror att det kan vara lätt att glömma bort hur viktigt det är med vaccinering mot TBE i dessa tider, säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen. Dessutom räcker det inte med en dos, det krävs att man fyller på också.

Hittills i år har fyra fall där personer smittats i länet av den fästingburna sjukdomen TBE registrerats. I några av fallen har personer blivit smittade av fästingar i trakterna kring Lindesberg.

Förra året konstaterades 8 fall och sedan 2015 har antalet fall av TBE där personer smittats i länet ökat.

– Nu har trycket minskat lite på vårdcentralerna och det ska gå bra att boka tid för vaccinering igen, säger Gunlög Rasmussen. Annars finns det privata alternativ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer