I inslaget kan du se Michael Victorén visa upp de getingkit som man förberett inför getingsäsongen. Foto: Maja Suslin/TT, Beatrice Emmerik/SVT

Laddade för getingsommar – men prognosen slog fel: ”Det är första gången”

Uppdaterad
Publicerad

Varannat år mycket getingar, vartannat år få. Fram till i år har prognoserna visat ett tydligt mönster. Men i år uteblev plötsligt den förväntade getingsommaren.

– Det är första gången. Det har varit så i vissa regioner men aldrig över hela landet, uppger Michael Victorén, servicechef på Anticimex Närke/Värmland.

Skadedjursföretaget hade anställt ett tiotal sommarjobbare och skolat om personal som vanligtvis jobbar med andra arbetsuppgifter. Dessutom hade man köpt in särskilda getingkit.

Allt pekade på att det skulle bli en sommar med mycket getingarbete. Men så blev det inte.

– Lite snopen blev man faktiskt. Och nästan lite besviken, säger Michael Victorén.

Biologer tar fram prognoser

På företagets avdelning i Stockholm jobbar biologer med att ta fram getingprognoser inför varje år. Prognoserna ligger till grund för hur bemanningen planeras ute på företagets lokala kontor.

Eftersom getingarna syns till först efter midsommar är det först då det går att veta säkert hur säsongen kommer att bli.

Varm vinter kan ha gynnat fiender

Michael Victorén pekar på två saker som kan ha lett till att det är få getingar i år.

– Den varma vintern gjorde att getingarnas naturliga fiender haft en varm vinter. Getingarna kan drabbas av parasiter och svamp. Det var också kallt i maj när drottningarna skulle vara ute och bygga bo.

När getingarna inte blev så många i år har extrapersonalen istället fokuserat på att arbeta med att få bort myror och möss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.