Lovisa Vieweg och Frida Danielsson tar snart studenten från Alléskolan i Hallsberg. Foto: Axel Brantemo

Få väljer plugg direkt efter studenten

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det dags för studenten för landets 98:or, men allt färre påbörjar en högskoleutbildning direkt efter gymnasiet.

– Jag tror att man vill veta lite hur arbetslivet är innan man väljer vad man ska plugga till, så man inte väljer fel, säger Lovisa Vieweg, blivande student.

Mösspåtagning, utspring och flakåkning. Snart står studenten inför dörren och flera födda 1998 börjar fundera över vad de ska ta sig an efter gymnasiet. Enligt statistik från UKÄ, Universitets kanslerämbetet, är det allt färre som påbörjar en högskole- eller universitets utbildning direkt efter gymnasiet. Lovisa Vieweg och Frida Danielsson är elever vid Alléskolan i Hallsberg och de vill helst jobba första året efter studenten.

– Jag ska jobba och det har jag vetat länge. Jag behöver en paus innan jag tar reda på vad jag ska göra senare i livet, säger Frida Danielsson.

”Vill hålla båda vägar öppna”

Enligt ny statistik har ungefär 25 procent av landets 19-åringar sökt en utbildningsplats vid något av landets högskolor eller universitet till hösten. Långt från alla påbörjar utbildningen. För två år sedan var det bara 12 procent som påbörjade en utbildning direkt efter gymnasiet.

TV: Se hela inslaget här

– Jag har sökt socionom och media på Örebro universitet. Jag vill ha båda vägarna öppna, men jag tänker att jag ska jobba, säger Lovisa Vieweg.

Försöker locka studenter

Samtidigt försöker man från universitetens håll göra sitt bästa för att locka de blivande studenterna till lärosätena.

– Vi jobbar mycket med det personliga mötet framför allt. Det är viktigt att komma ut och träffa gymnasieelever. Vi har studentambassadörer som åker ut och berättar om Örebro universitet. Det är nästan det starkaste skulle jag säga, sedan finns det annan markandsföring där vi når ut på olika sätt, säger Sara Arvidson, kommunikationschef vid Örebro universitet.

Inget självändamål

Men det är inget självändamål i att få eleverna att börja studera direkt efter studenten menar Sara Arvidson.

– Som universitetet har vi inte bara ett uppdrag att rekrytera studenter och det är inte bara viktigt att de kommer hit direkt efter utbildningen. Utan det viktiga är att rekrytera studenter som går igenom utbildningen och som klarar den, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.