Göran Gustafsson och Annelie Stenberg från Klockhammar ska räkna vinterfåglar i helgen. Foto: Johannes Weckström /SVT

Oväntad gäst tömde snabbt fågelbordet på besökare

Uppdaterad
Publicerad

Göran Gustafsson och Annelie Stenberg kommer att ägna första helgen i februari åt att räkna vinterfåglar hemma i Klockhammar utanför Örebro. Det har de gjort tidigare och ett år var det plötsligt bara en fågel att räkna vid fågelbordet.

Det är en tradition hemma i Klockhammar att delta i BirdLife Sveriges ”Vinterfåglar Inpå Knuten”. Men det handlar inte om att tävla, menar Annelie.

– Det är bara roligt att räkna alla fåglar som kommer, säger hon.

– Sen är det ju intressant för man får ju en återkoppling hur antalet fåglar varierar från år till år. Vi får ju tillbaka en dokumentation på hur det har varit via fågeltidningar och annat. Man kan se upp- och tillbakagång av olika arter, säger Göran Gustafsson.

”Vi är med varje år”

De är på promenad med varsin kikare i högsta hugg vid Osets naturreservat i Örebro på fredagen och laddar för att räkna vinterfåglar.

– Jag kommer inte ihåg hur många gånger vi varit med, men vi är med varje år, berättar Göran.

Ryggsäckarna är laddade med kaffe och varsin äggmacka. Målet är Erik Rosenbergs stuga på andra sidan fältet, där det med stor sannolikhet finns fler fågelintresserade på plats, eftersom det ryker hemtrevligt från skorstenen.

Väntar på resultat

Kanske bli det diskussion om den besynnerliga vintern och hur fåglarna beter sig när ingen snö, is och nämnvärd kyla ännu varit. De väntar nyfiket på vad facit blir av årets fågelräkning.

– Det blir intressant att se resultatet, faktiskt. I år har vi inte sett några rödhakar, säger Annelie.

– Vi har tidigare haft mycket koltrastar, men i år har vi inte haft några, vad beror det på? Säger Göran.

I videoklippet berättar de vilken fågel som en gång på ett ögonblick tömde fågelbordet i Klockhammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.