En och annan böteslapp har Jerker Magnusson fått, det erkänner han utan omsvep till SVT Örebro. Samtidigt var det den erfarenheten som gjorde att han fattade misstankar när han hittade det som liknade en böteslapp på motorhuven.
– Papperskvalitén stämde inte och det stod varken tid eller datum på den, förklarar han.
Går till falsk sida
Men för säkerhets skull tog han med sig boten till polisen i Lindesberg som konstaterade att medan viktiga detaljer saknades fanns det annat som kan lura den som blir stressad och helst bara vill betala.
– Det är exakt samma gula färg och det finns en QR-kod som går till en falsk sida med Lindesbergs kommun logotype, säger kommunpolis Stefan Toll.
I klippet ovan får du veta hur du kan avgöra att en parkeringsanmärkning är äkta.
”Någon annan kan göra stora köp”
Där uppmanas personer att skriva in allt från kortnummer, koder till kontonummer och personuppgifter och skicka in.
– Lämnar man ut det kan man ju råka riktigt illa ut, konstaterar Stefan Toll. Då kan någon annan göra stora köp med ditt kort till exempel.
Ta det lugnt och polisanmäl
Så även om många reagerar med att betala sina böter snabbt uppmanar polisen nu alla som känner sig det minsta osäkra på om böteslappen är äkta att ta det lugnt.
– Ofta har man några dagar på sig och kan kontakta polisen eller utfärdaren för att se att allt stämmer. Visar det sig sedan vara en falsk bot uppmanar vi alla att polisanmäla.