De nya reglerna som införs den första mars är avsedda att minska problemet med outnyttjade besökstider. Samtidigt är avsikten att öka möjligheterna för patienter att lättare få tider på vårdcentraler och sjukhus.
Avgiften minst 200 kronor
Patienter som uteblir från sitt bokade besök, utan att av- eller omboka, får betala vad kostnaden för besöket skulle ha kostat, eller minst 200 kronor. Så har det varit även tidigare om man inte dykt upp på sin bokade tid. Däremot har man kunnat ringa och avboka när som helst fram till den inbokade tiden. Men nu ändras alltså detta och man måste avboka senast 24 timmar innan för att undgå att betala en avgift.
– Vi hoppas att det här innebär att patienterna blir bättre på att avboka så att vi får mer tillgängliga tider till dem som verkligen behöver. Som det är nu har vi många återbud som är så sena att tiden inte kan användas till någon annan patient, säger Kristina Ellmén, verksamhetschef på Ängens vårdcentral i Örebro.
Folktandvården berörs inte
De nya reglerna omfattar både sjukhus och vårdcentraler i hela länet. Folktandvården har sedan tidigare ett liknande regelsystem och berörs därför inte av de nya reglerna.
Reglerna i korthet:
- En patient som inte kan komma på sin bokade tid, måste av- eller omboka senast 24 timmar före besökstiden. Om patienten uteblir utan att av- eller omboka, eller avbokar för sent, får hen betala en avgift.
- Avgiften är på samma belopp som besöksavgiften eller minst 200 kronor.
- Avgiften gäller även personer under 25 år och över 85 år.
- Avgiften gäller även personer som har nått upp till högkostnadsskyddet och har frikort.
- Bokade besök kan avbokas dygnet runt, på respektive mottagnings telefonsvarare eller genom e-tjänsterna på www.1177.se.
Källa: Region Örebro län