Flera bilister valde efter kampanjen att börja åka buss istället. Foto: Johan Pisoni/SVT

Länstrafikens busskampanj gav resultat

Uppdaterad
Publicerad

I våras valdes 4 000 bilister ut att få åka gratis med kollektivtrafiken under två veckor. Nu ett halvår senare meddelar länstrafiken Örebro att 600 av dem som fick prova på att pendla kollektivt sagt att de efter provperioden fortsatt åka kollektivt.

I våras fick runt 4 000 bilister pröva att åka buss – gratis. Detta för att få fler att välja kollektivtrafiken till jobbet. Som resultat av detta har 600 av provåkarna meddelat att de kommer fortsätta åka kollektivt, det meddelar Länstrafiken Örebro idag.  

– Vi riktade oss speciellt till arbetspendlare som idag reser med bil. Vi vill ju gärna att fler av de som åker bil väljer kollektivtrafiken när man ska ta sig till jobbet, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef för Länstrafiken Örebro som är nöjd med resultatet.

Varför är det viktigt att fler väljer att åka buss?

– Jag tror att väldigt många i samhället har en förståelse för att vi kan inte åka bil på det sätt vi gör idag, för då blir det väldigt svårt att klara de mål vi har med miljö och klimat. Och buss är ett väldigt miljövänligt alternativ om man vill åka till jobbet.

Buss har blivit vanan

600 personer säger alltså att de fortsatt åka med kollektivtrafiken efter de två gratisveckorna och Anna Erichs är en av dem.

– Fördelarna för mig med att åka buss är att det tar lika lång tid som om jag skulle ta bilen, kanske till och med mindre tid eftersom jag inte behöver leta efter parkeringplats. Det är också extra kostsamt med bil jämfört med buss. Man kan förbereda sig för jobb och göra saker man i bilen inte kan göra, säger Anna som menar att två veckors erbjudandet hjälpte henne att bryta vanan att ta bilen på morgonen, nu är bussen det vanligaste alternativet när Anna ska till jobbet.

Sparsamt för miljön

Men inte nog med att man med bussresande kunnat spara pengar och tid till att hitta parkering, man har även sparat in på miljöpåverkan. Efter provperioden har Länstrafiken Örebro fått tio fulla bussar med nya resenärer som förut valde bilden till jobbet. 

– Bara några hundra som väljer något annat ger ett resultat, säger Mirja Mattsson, projektledare för projektet Hållbart resande i Örebroregionen där prova-på-kampanjen ingår som en delaktivitet.

Hon menar att det kommer ske många andra satsningar för att färdas mer hållbart i regionen. Detta för att nå de uppsatta klimatmålen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer