• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från brand i Kivik. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi i mellansverige kan inte ha så mycket varg som det finns här idag, säger Gudrun Haglund-Eriksson. Foto: Rolf Larsson /SVT

Fåravelsförbundet vill ta bort sju av tio vargrevir i Örebro län

Publicerad

Gudrun Haglund-Eriksson är ordförande för Fåravelsförbundet och har 500 tackor på sin gård vid Närkesberg. Hon anser att det är alldeles för mycket varg i Örebro län, men frågan splittrar fårägarna.

Gudrun Haglund-Erikssons får har hittills klarat sig från vargangrepp, men som ordförande i Fåravelsförbundet har hon tröstat medlemmar som drabbats av stora förluster när deras får blivit rivna.

– Det är aldrig trevligt och det innebär stor stress för både får och fårägare att det finns varg i närheten. Tackorna har till exempel svårare att bli dräktiga om de anar vargen trots att inget angrepp skett, säger hon.

Gudrun skulle helst se att jakten på varg intensifierades.

– Vi måste ha en skyddsjakt som är effektivare och en balanserad stam – alla vargar kan inte finnas i Mellansverige.

Undviker staketet

Men frågan om varg delar Fåravelsförbundet.

Helena Backius har får som går på fäbodrift mitt i ett vargrevir i norra Hällefors kommun. Under de femton år hon haft får där har hon sett vargspår några gånger utanför det elektriska staketet men aldrig varit med om något angrepp.

– Vargarna undviker det elektriska staketet. Det enda angrepp jag haft var en jakthund som tog sig in, men som tur var hann jag avstyra det hela innan några får blev bitna, säger hon.

Helena Backius har inte haft något vargangrepp på de femton år hon haft får och tänker inte så mycket på det. Foto: Rolf Larsson/SVT

Större problem än varg

Helena Backius menar att fårdrift har andra större problem än varg.

– Problemen med fårskötseln har ju inte med vargen att göra utan det handlar om vad man får betalt för sina produkter, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Vargen

Mer i ämnet