Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se färdtjänstchauffören Stig-Ove Nordström berätta ute på platsen vad som hände. Foto: SVT/TT/Arkiv

Färdtjänstchaufför fick parkeringsböter när han hämtade dement

Publicerad

Örebro kommun har vid flera tillfällen utfärdat parkeringsböter till färdtjänstchaufförer när de hämtat eller lämnat resenärer. En av de drabbade chaufförerna är Stig-Ove Nordström.
– Vi gör en samhällstjänst och blir behandlade på det här sättet. Det är rent ut sagt för jävligt, säger han.

Den 2 mars fick Stig-Ove Nordström en beställning om att han skulle hämta en resenär på Nygatan i centrala Örebro. Personen var dement och skulle därför hämtas i bostaden.

Enligt färdtjänstchauffören tog hämtningen ungefär tio minuter och under tiden väntade en annan resenär i bilen nere på gatan.

Böter på 1 000 kronor

När Stig-Ove Nordström kommer ner har han fått en parkeringsanmärkning på 1 000 kronor eftersom han ställt bilen på en gång- och cykelbana.

– Jag argumenterade för min sak och sa att jag utförde en samhällstjänst och att personen är dement. Men de sa bara att du inte följt reglerna och får den här boten, säger Stig-Ove Nordström.

Varför hittade du ingen ledig parkering?

– Lycka till med att hitta en ledig parkering. Det finns inte. Jag måste stå så nära som möjligt för vi kör rörelsehindrade och dementa människor, säger han.

Får bestrida

I trafikförordningen görs vissa undantag från trafikreglerna ”vid transport av sjuka eller rörelsehindrade”.

Ferid Kovacevic, parkeringschef i Örebro kommun, menar att färdtjänstchaufförerna får bestrida böterna, så att polisen kan pröva om de omfattas av undantaget.

– Parkeringsanmärkning kan utfärdas om det inte framgår med all tydlighet att det är färdtjänst som utförs, och om det är en uppställning som är trafikfarlig. Men då har man möjlighet att bestrida hos polismyndigheten, säger han.

Finns det ingen möjlighet för parkeringsvakterna att ha en dialog med chaufförerna på plats?

– Självklart är vi informativa och tar diskussionerna med chaufförerna om vad som försiggår.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer