Färgsprakande pjäs om skrivsvårigheter

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals barn ska få se en nyskriven pjäs om läs- och skrivsvårigheter. I kväll är det premiär för ”Jag målar min himmel orange”.

Leo Svensson är huvudkaraktären i föreställningen och han menar att Svensson, det är ett svart ord. Och siffran åtta är ett rött.

– Han ser färger på ett annat sätt, han kopplar ihop ord och färger. Han har mycket lättare för färger än vad han har för bokstäver, förklarar regissören och teaterchefen på Örebro länsteater Måns Lagerlöf.

Det kallas för synestesi, när man som Leo kopplar ihop ord, siffror eller ljud med färger. Det är Sofia Fredén som har skrivit en helt ny pjäs som ska visas för elever i skolår 1-3.

– Det är inte på något sätt att det är oviktigt att läsa eller skiva, det är inte alls så. Men den lyfter upp något annat, som fantasi, empati och kreativitet. Som man kanske inte får betyg på i skolan, men som också är väldigt viktigt, säger Hans Christian Thulin, som spelar åttaåringen Leo.

Och intresset har varit så stort att alla föreställningar redan är fullbokade.

– Så har det inte alltid varit, och det är ett uttryck för, tror jag, att vi på teatern har satsat mycket på att distribuera barn- och ungdomsteater på andra sätt. Och det har ju nått resultat, säger Måns Lagerlöf.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.