Magnus Johansson är professor i biomedicin vid Örebro universitet. Han är en av forskarna som utfört den nya studien. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Fårmjölk kan hjälpa forskare att kartlägga TBE-områden

Uppdaterad
Publicerad

Genom att ta prover på fårmjölk går det att kartlägga TBE-smitta – och få en bättre bild över vilka riskområden som finns. Det visar en ny studie gjord av forskare vid Örebro universitet.

Den treåriga studien har nyligen publicerats. Forskarna har tagit prover på mjölk från får vid ett antal gårdar i Örebro län. Vid tre av gårdarna fanns det antikroppar i fårmjölken, vilket visar att djuren varit smittade av TBE.

– Det viktigaste vi har kommit fram till i studien är att man kan använda mjölk som ett sätt att kartlägga TBE-områden, och att det är en metod som vi kommer gå vidare med. Vi kommer att titta på nya områden och även försöka förstå hur TBE etablerar sig specifikt i områdena, säger Magnus Johansson, professor i biomedicin vid Örebro universitet.

Kan smitta via mjölk

TBE kan inte bara smitta via fästingar. Den nya studien visar att det finns en risk att sjukdomen sprids till människor om de dricker opastöriserad djurmjölk. I Sverige har inga sådana fall rapporterats.

–  Men i Europa har det har blivit små epidemier av att man har konsumerat mjölk från olika djur. Man dricker ju vanligtvis pastöriserad mjölk, säger Magnus Johansson.

Antalet fall av TBE har ökat kraftigt i Sverige. 2010 rapporterades 174 fall till Folkhälsomyndigheten. Förra året var den siffran 358. Av dem upptäcktes 12 fall i Örebro län.

Fakta om TBE

Sjukdomen sprids vanligtvis mellan djur och människor genom fästingbett.

TBE förekommer främst i södra och mellersta Sverige.

Vissa får inga eller milda symptom av sjukdomen. För andra kan TBE leda till hjärninflammation då man också får hög feber, kraftig huvudvärk och blir förvirrad. Kramper och förlamningar förekommer också.

Det finns personer i Sverige som dött i TBE, men det är ovanligt.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.