Det är oftast äldre personer som utsätts för bedrägerier via telefon, enligt polisen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Färre telefonbedrägerier efter årsskiftet

Publicerad

Under oktober anmäldes 21 telefonbedrägerier, eller vishing som det kallas, till polisen i Örebro. Under januari var det bara två.

Trenden ser likadan ut i hela polisregion Bergslagen, där även Värmland och Dalarna ingår. Även antalet fullbordade brott i kategorin har minskat, från nio till ett i Örebro län.

– Denna typ av bedrägerier förekommer i hela landet och tyvärr är region Bergslagen inte förskonat. Vi tror att vårt brottsförebyggande arbete under hösten kan ha bidragit till den positiva trenden, säger Leif Lexon, chef för bedrägerigruppen på polisen i Örebro län, i ett pressmeddelande.

Främst är det äldre personer som drabbas av telefonbedrägerier. Brottet går ut på att en person ringer upp och förmår den som svarar att uppge sina inloggningsuppgifter till till exempel banken, eller på annat sätt ge dem tillgång till bankkonton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer