• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Foto: TT/Arkivbild

Färsk fisk inte nödvändigtvis godast – enligt forskare får den gärna vara gammal

Publicerad

Forskare på Örebro universitet har nu spräckt hål på föreställningen om att fisk smakar bäst när den är färsk. Det har de klargjort i en ny studie som visar att fisken får bättre smak om den får lagras.

Forskare på Örebro universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har visat att fisken får nya smaker när den lagras. Fisken kan alltså gärna få vila lite innan den förtärs.

– Fisken smakar bättre när den har lagrats på is i flera timmar eller till och med i dagar, säger Johan Swahn, forskare i måltidskunskap vid Örebro universitet.

Smak och biologi

Det här har forskarna upptäckt genom att studera sambandet mellan smak och biologi. Beroende på hur gammal fisken är får den olika egenskaper och kvalitéer.

– Vi kan se hur olika ämnen utvecklas när den lagras och samtidigt känna hur smaken går från sött till inslag av bitter, och till sist umami, säger Åsa Öström, professor i måltidskunskap vid Örebro universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer