Hyresgästföreningen misstänker att renoveringarna kommer att innebära höjda hyror. Foto: SVT

Knappt 400 lägenheter i Varberga och Brickebacken säljs

Uppdaterad
Publicerad

Victoria Park i Malmö köper knappt 400 lägenheter i Varberga och Brickebacken för 305 miljoner kronor. Målet är att renovera lägenheterna, men Hyresgästföreningen misstänker att förändringarna kommer innebära höjda hyror.

Västerstaden, som tidigare fått kritik för skötseln av hyresrätter i Brickebacken, säljer nu flera lägenheter i Brickebacken och Varberga. Knappt 400 lägenheter omfattas av försäljningen och det är Victoria Park i Malmö som köpt dem för 305 miljoner kronor.

– Vi äger främst byggnader från 60- och 70-talen där vi ser att vi kan arbeta med att förbättra den tekniska miljön och minska driftskostnader, säger Victoria Parks vd Peter Strand.

Ska attrahera nya kunder

Deras mål är att genom bland annat stambyten och andra omfattande renoveringar kunna förlänga driftslängden för husen.

– Det gäller både inre och yttre renoveringar, men i det här fallet främst inre. De kommer ske i samband med in- och utflyttningar och vi hoppas attrahera nya kunder, säger Peter Strand.

Victoria Parks arbete kommer att påbörjas redan till hösten. Foto: SVT

LÄS MER: 90 hushåll tvingades dela på en tvättmaskin

Marcus Johansson är förhandlare på Hyresgästföreningen i Örebro. Han konstaterar att man haft ett bra samarbete med Västerstaden.

– De senaste åren har de skärpt sig och vi har haft en bra dialog med det bolag som idag sköter förvaltningen av de här fastigheterna. Det har i sin tur inneburit färre klagomål från hyresgästerna. Nu kan vi bara hoppas att vi får en lika bra dialog med den nya hyresvärden Victoria Park, säger han.

Vill hålla hyrorna nere

Samtidigt konstaterar han att Victora Parks affärsmodell är att renovera fastigheter i gamla miljonprogram, och att Hyresgästföreningens inställning då är klar:

– Blir det fråga om renoveringar, då brukar det påverka hyrorna, och vi tänker göra allt vi kan för att hålla hyresnivåerna nere så mycket som möjligt.

LÄS MER: Västerstaden svarar efter kritiken

Tillträdet sker den 1 augusti och Victoria Parks arbete påbörjas redan till hösten. Peter Strand menar att inga hyreshöjningar kommer att ske omgående.

– Eventuella höjningar kommer att ske efter diskussioner med Hyresrättsföreningen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.