Under pandemin har många barn varit isolerade med sina föräldrar och inte utsatts för den normala floran av bakterier och virus. Foto: TTBild

”Fel” årstid – ändå ökar luftvägsinfektioner hos barn

Uppdaterad
Publicerad

Just nu får Universitetssjukhuset ta emot fler barn med luftvägsinfektioner än normalt. Det handlar bland annat om barn som insjuknat av RS-virus, en smitta som normalt brukar ta fart under vinterhalvåret.

När människor under pandemin inte träffats lika ofta och nära så har små barn inte heller utsatts för infektioner i lika hög grad som tidigare. Det innebär i sin tur att de inte kunnat utveckla sitt immunsystem

Det är en av förklaringarna till att många sjukhus just nu upplever att barn kommer in med luftvägsinfektioner trots att det är ”fel” säsong för det.

– Framförallt är det små barn med RS-virus som drabbas värst, säger chefen för barn- och ungdomskliniken på USÖ Gunnar Skeppner. De är inte sjukare nu men de är fler än de brukar vara.

Enligt TT är barnakuter på sjukhusen i de största regionerna – Skåne, Stockholm, Uppsala och Västra Götaland – hårt pressade men ökningen märks även i Örebro län.

– Vi vet ännu inte vart det här tar vägen, konstaterar Gunnar Skeppner, men även om det är fler än vanligt så är det inte på den nivån som det varit vissa år under vinterhalvåret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer