En av sex länsbor har någon gång under det senaste året sagt ifrån när de sett någon annan skräpa ner. Foto: Alexander Lindhe/SVT

Fel med nedskräpning – en av sex länsbor säger ifrån

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av tio länsbor tycker det är rätt att säga ifrån när någon skräpar ner. Och var sjätte säger sig ha gjort just det under det senaste året.

Det visar en ny undersökning som stiftelsen Håll Sverige rent genomfört tillsammans med undersökningsföretaget Novus.

– Det är glädjande att en överväldigande majoritet av invånarna i Örebro län tycker att man ska säga ifrån när någon skräpar ner. Det är viktigt att normen är att inte skräpa ner och att alla hjälps åt att lösa problemet, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande.

Tre tips från Håll Sverige rent om du ser någon skräpa ner

1. Om du ser någon slänga skräp på marken kan du med ett trevligt tonfall påpeka det. Exempelvis genom att säga ”hoppsan, tappade du något?” Känn av situationen så att du inte utsätter dig för personliga risker.

2. Är det ett barn som slänger skräp är det bra att prata med barnet om varför det är dåligt att slänga skräp i naturen.

3. Flera svenska kommuner har effektivt jobbat med så kallad nudging mot nedskräpning. Det innebär att man underlättar för människor att göra kloka val. Vellinge kommun har till exempel målat fotsteg som leder till papperskorgar. Om du upplever att nedskräpning är ett stort problem på din ort kan du mejla kommunen och föreslå den typen av åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.