Felplacerade i särskolan

Uppdaterad
Publicerad

Elever som placerats i särskola i Karlskoga och Fagersta kommuner måste få sina utredningar granskade igen.

Det kräver Skolinspektionen som riktar allvarlig kritik mot kommunerna.

I 17 fall i Karlskoga visar dessutom granskningen att utredningarna har så allvarliga brister att det krävs helt nya utredningar eller kompletterande underlag, innan man fattar beslut om var barnen bör placeras.

Utredningar saknas

– Det handlar bland annat om att vi saknar vissa utredningar, konstaterar Anna Björklund, rektor för särskolan i Karlskoga. Vi har fått in psykologutredningen för alla granskade elever men vissa saknar utredningar gjorda av pedagoger, läkare eller kurator.

I Fagersta gäller det åtta elever vars beslut bör omprövas. Där bekräftar Förvaltningschef Christina Kaloinen att det också handlar om utredningarna bakom besluten.

– Psykologutredningen höll för låg kvalitet och det har vi nu meddelat, säger hon. Dessutom fanns det fall där bara en av föräldern lämnat sitt medgivande, vilket är allvarligt.

Skolinspektionen gör dock ingen bedömning av om någon av eleverna är felaktigt mottagna i särskolan. Den bedömningen måste kommunerna själva göra.

Plan för åtgärder i januari

Det var efter att Skolinspektionen upptäckte att tre barn i Örebro felaktigt placerats i Särskolan som man valde att utöka inspektionerna till ett trettiotal kommuner i landet.

En felaktig placering i särskolan kan få stora konsekvenser eftersom eleven bara blir behörig till vidare studier på gymnasiesärskolan. Därefter saknar eleven behörighet till högre studier.

Senast den 10 januari 2011 ska kommunerna redovisa en plan för hur bristerna ska åtgärdas.

Senast den 30 maj 2011 ska kommunerna redovisa att man rättat till bristerna och också beskriva hur man fortsättningsvis ska se till att mottagandet i särskolan är rättssäkert för barnen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.