Foto: TT/Facebook

Deklarera för första gången – här är de bästa tipsen

Uppdaterad
Publicerad

Är du ung och ska deklarera för första gången? Då finns det del saker som kan vara bra att känna till.

Över 100 000 unga vuxna beräknas i år deklarera för allra första gången. En av alla viktiga saker att känna till är att alla som tjänat över 19 200 kronor under förra året ska deklarera samt om man sålt värdepapper.

Säkrare att deklarera digitalt

När Skatteverket presenterar sina bästa tips inför deklarationen handlar alla punkter om att göra det digitalt och inte genom att fylla i det papper som skickas hem.

– Att deklarera digitalt är både enklare och mer säkert. Det blir också färre fel för den som väljer den digitala vägen, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Från och med i dag går det att deklarera. Deklarationen måste vara inlämna senast den 2 maj.

Skatteverkets bästa tips

  1. Skaffa BankID, då går det att logga in på Skatteverkets e-tjänster.
  2. Skaffa en digital brevlåda, då kommer deklarationen tidigt och digitalt.
  3. Ladda ner Skatteverkets app så kan du göra allt i mobilen.
  4. Anmäl konto, då betalas skatteåterbäringen ut automatiskt.
  5. Deklarera digitalt via e-tjänsten eller appen. Deklarerar du senast den 2 april kan du få skatteåterbäring redan i april. Kom ihåg att kolla att alla uppgifter stämmer innan du godkänner deklarationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.