Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Salah Chatty, stationschef på Bilprovningen i Lillån berättar vilka de fem vanligaste orsakerna till varför husvagnar och husbilar blir underkända vid besiktning. Foto: Julia Olsson/SVT

Många husvagnar underkänns med allvarliga brister

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på att besikta fordon är just nu hårt, inte minst vad gäller kontrollen av husvagnar och husbilar inför sommarsäsongen. Och allvarliga brister är vanliga, enligt Bilprovningens egen besiktningsstatistik för fjolåret – där husvagnarna sticker ut.

SVT har besökt ett av företagen som erbjuder kontrollbesiktningar, Bilprovningen i Lillån i Örebro, där stationschefen Salah Chatty har fullt upp tillsammans med sin personal, och just ska påbörja besiktningen av en husbil och en husvagn, av alla som står på tur.

– Det vanligaste felet på husvagnar har med bromssystemet att göra. På husbilar hittar vi också fel, men inte lika ofta, säger Salah Chatty.

Var femte underkänns

Var femte husvagn, 19 procent, underkändes med krav på efterkontroll. Bristerna bedöms då vara så allvarliga att det krävs en fackmannamässig bedömning av att felen avhjälpts. En vanlig orsak till bromsproblemen är enligt Bilprovningen att husvagnar i perioder står oanvända.

Av de kontrollbesiktningar som Bilprovningen utförde underkändes mer än var femte husvagn ifjol i Örebro län. Stockholm toppar listan i landet, där underkändes mer än 4 av 10 husvagnar.

Starta klippet och följ med när stationschefen pekar ut de fem vanligaste felen på en husvagn

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer