Fick inte jobbet – hade fel hudfärg

Uppdaterad
Publicerad

Örebroaren Saed Mohamed Said fick jobb som truckförare i Norge via bemanningsföretaget Adecco. På plats i Oslo fick han beskedet att han hade fel hudfärg.

Han fick kontakt med bemanningsföretaget Adecco på en jobbmässa i Örebro. ”Kom till Oslo så får du jobb som truckförare” var beskedet han fick.

Saed sa hej då till familjen och vännerna och reste till Norge.

– Jag kände mig som en ansvarfull familjefar när jag reste, säger han. Jag var stolt över att jag fått jobb och kunde försöja familjen.

Men när han kom fram till Oslo till norska Adecco fick han höra att han hade fel hudfärg för jobbet och att det inte fanns många andra tjänster att erbjuda.

Spelade in telefonsamtal

Hemma i Sverige ringde Saed till Adecco i Oslo. Den här gången spelade han in samtalet på sin mobiltelefon:

Saed: ”Du skulle inte bett mig komma till Norge och sen säga att det blir svårt när du är invandrare när dom [Adeccos kunder] vill ha svenskar.”

Adeccos representant: ”Vissa av våra kunder är såna men alla är ju inte det.”

Saed: ”Man blir inte glad av att höra att det är för att man är invandrare eller svart....”

Adeccos representant: ”Nej men jag är ju bara ärlig mot dig, är det inte bättre att jag säger som det är än att jag sitter och blåljuger dig rakt upp i ansiktet ?”

Men Jens Kristian Tarud på Adecco Oslo i Norge vill inte kännas vid att bemanningsföretaget har uppdragsgivare som diskriminerar personal på grund av hudfärg.

– Jag känner inte igen mig alls i en bilden och jag har jobbat här i tio år.

Saed Mohamed Said anmälde Adecco till Norges diskrimineringsombud som nu konstaterar att det handlar om diskriminering.

– Eftersom jag hade inspelningen var det inte bara ord mot ord, men det är ett unikt fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.