Fick inte vara pepparkaksgubbe i luciatåget

Uppdaterad
Publicerad

Tioårige Mio fick inte vara pepparkaksgubbe i skolans luciatåg, en nyhet som under lördagen fick stor uppmärksamhet i sociala medier – nu backar skolan.

Det var NA:s artikel om tioårige Mio från Laxå som inte fick vara pepparkaksgubbe i Kanalskolans årliga luciatåg som igår spreds i sociala medier. I år skulle man inte sjunga sången om pepparkaksgubbarna och inte heller skulle det bjudas på några pepparkakor i samband med luciafirandet.

– Då gick jag i taket och ringde till läraren och frågade om det var sant. Jo, de hade tagit bort det. För att det inte skulle stöta någon, berättade Mios mamma Jenny Simic i artikeln.

Nyheten fick snabbt spridning i sociala medier, vilket gav resultat, idag berättar NA att kommunen ändrat sig:

Mio och de andra barnen på Kanalskolan i Laxå kommer nu att få vara pepparkaksgubbar om de så önskar, men några pepparkakor kommer inte serveras i samband med årets luciafirande, det säger Marghareta Zetterlund, verksamhetschef på barn- och utbildningsnämnden i Laxå kommun till na.se under söndagen.

– Det har varit tradition att luciatåget har bjudit på pepparkakor när de har lussat. Men nu finns det barn med olika allergier och därför kan vi inte göra det. Varje klass får avgöra vad de vill servera i samband med luciafirandet, säger Margareta Zetterlund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.