Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Filmjölksförslaget dras tillbaka Foto: Jan-Erik Henriksson/TT

Filmjölksförslaget dras tillbaka

Uppdaterad
Publicerad
En gång i veckan skulle eleverna i Lindesberg serveras filmjölk i skolmatsalen, enligt ett besparingsförslag från politikerna i Lindesberg. Men nu dras förslaget tillbaka av en självkritisk ordförande i kommunstyrelsen, Irja Gustavsson (S).

I helgen kom nyheten att politikerna i Lindesberg bestämt att servera filmjölk som skollunch en gång i veckan. Förslaget släpptes fram i utskottet för stöd och strategi, där socialdemokraten och kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustavsson, sitter som ordförande.

Men idén möttes av kritik, till och med inom Socialdemokraterna. Partiets ordförande i Lindesberg, Daniel Andersson, röt ifrån och sa att filmjölk som lunch inte är ett alternativ.

”Skulle inte släppt fram förslaget”

Och nu backar Irja Gustavsson, ordförande i både kommunstyrelsen och utskottet som tog fram förslaget. Hon är självkritisk till hur det blev.

– Ibland lägger vi utredningsförslag som inte är de bästa och det här var nog inte ett av de bästa förslagen som lagts. Det får jag som ordförande i utskottet ta till mig. Jag skulle inte ha släppt fram det här förslaget, säger hon.

Filmjölksluncherna skulle spara pengar, men nu menar Irja Gustavsson att man får titta på andra alternativ. Framförallt tror Irja Gustavsson att det finns pengar att spara om man minskar matsvinnet. Andra alternativ är att sänka andelen ekologiska livsmedel och att öka andelen halvfabrikat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer