Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Några har fått vända i dörren.” Hör manager Patrik Gustavsson berätta om hur lördagen på Filmstaden i Örebro varit hittills. Foto: Hannah Gustafsson/SVT

Filmstaden hackad – går inte att köpa biobiljetter

Uppdaterad
Publicerad

Flera företag har drabbats av it-störningar under lördagsförmiddagen. Bland annat Filmstaden, vars försäljningssystem ligger nere.

– Några har fått vända i dörren, säger Patrik Gustavsson vid Filmstaden i Örebro.

Det går inte att köpa varken biljetter eller popcorn i Filmstadens egna system just nu. Endast de som redan köpt biljetter kunde se på bio under lördagen, och snackset får man ta med själv.

– Det får man absolut göra, det går bra, säger Patrik Gustavsson, cinema manager på Filmstaden i Örebro.

It-attacken mot Tietoevry

Under kvällen meddelade Filmstaden att det går att köpa biljetter via Swish på plats, men det går fortfarande inte att köpa via hemsidan eller appen.

Datacenter utsatt för attack

Det är företaget Tietoevry som har drabbats av en så kallad ransomware-attack, skriver de på sin hemsida. Det innebär att systemen blir låsta och i många fall krävs det drabbade företaget på en lösensumma.

Filmstaden, Rusta och Granngården är några av företagen som använder it-systemleverantören Tietoevry, enligt Aftonbladet. Granngården håller sina butiker stängda under helgen.

Polisens sajt låg nere

Även polisen hade under lördagsmorgonen problem med sin sajt – men vid lunchtid var funkade den som vanligt igen. Om det är samma teknikstrul som de övriga drabbats av är däremot oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

It-attacken mot Tietoevry

Mer i ämnet