Kumlasjön. Foto: Niclas Thörner

Fiskarna i Kumlasjön ska räddas

Uppdaterad
Publicerad

Fiskarna i Kumlasjön ska få ett nytt hem i norra länet.

– Vi ska plantera in dem i vår sjö, säger Patric Larsson från Stripa karpfiskeklubb.

Kumlanytt var först med att berätta att spegelkarpen i Kumlasjön inte längre verkar gå döden till mötes. Anledningen är att Stripa karpfiskeklubb nappat på att ta hand om fiskarna och plantera in dem i klubbens sjö utanför Guldsmedshyttan i norra länet.

– Det känns dumt att avliva dem i onödan, säger Patric Larsson.

Vy över Stripa karpfiskeklubbs sjö i norra Örebro län, och en spegelkarp som Patric Larsson fångat. Foto: Patric Larsson

Invasiv art

På fredagen träffade Patric Larsson tillsammans med en klubbkamrat företrädare på Kumla kommun. Anledningen till att kommunen nu håller på att tömma sjön är att den invasiva spegelkarpen planterats in utan tillstånd, och man vill undvika att den sprider sig till andra vattendrag.

– Vi har redan tillstånd för karp i vår sjö. Senast vi planterade in fisk kostade det 16 000 kronor för 24 stycken, säger Larsson.

Skickas på provtagning

Men innan firrarna flyttar norrut måste fiskeklubben först skicka 30 exemplar till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för att säkerställa att de är friska.

– Vi har fått tillstånd att börja fiska dem från i dag. Och när vattnet blir lägre kommer vi helt enkelt ta på oss vadarbyxorna och plocka upp fiskarna med håv.

Varför vill ni så gärna fiska karp?

– Den är lite svårflörtad, och kan bli ganska stor. Det är en uppskattad sportfisk som sätts tillbaka när man fångat den.

– Vår förhoppning är att fiskare från hela landet ska komma till Guldsmedshyttan och fiska, avslutar Patric Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.