Martin Karlsson är lektor i statskunskap och har forskat kring hur väl politikerna representerar väljarna. Foto: SVT

Fler äldre men färre unga engagerar sig politiskt

Uppdaterad
Publicerad

Andelen pensionärer som kandiderar till höstens val har ökat kraftigt samtidigt som ungdomarna lyser med sin frånvaro. Nu varnar statsvetaren Martin Karlsson att det kan påverka väljarnas förtroendet för politikerna.

Sedan valet 2010 har andelen pensionärer som engagerat sig politiskt i Örebro län ökat från 25 procent till 32 procent. Var tredje kandidat är nu över 65 år.

Samtidigt är inte ens var tionde kandidat under 30 år. En bild som inte speglar hur samhället ser ut i övrigt.

– Vi vill ha en politisk församling som återspeglar hur väljarkåren och befolkningen ser ut, säger Martin Karlsson som är lektor i statskunskap vid Örebro universitet.

Påverkar förtroendet

Martin Karlsson har forskat kring den politiska representationen, om hur väl politikerna avspeglar väljarkåren.

– Det är viktigt. För politiker som har samma egenskaper som väljarna har lättare att företräda deras intressen. Men även förtroendet för våra politiska församlingar påverkas av hur väl de återspeglar hur befolkningen ser ut, säger Martin Karlsson.

Få ungdomar

Var femte väljare som får rösta i kommunalvalet i höst är mellan 18 och 29 år. Samtidigt är det bara nio procent av kandidaterna. Flera av partierna har svårt att rekrytera unga kandidater.

– Partierna har länge haft problem med sjunkande medlemsantal och det är ur medlemmarna som de hittar potentiella kandidater, säger Martin Karlsson.

– Det blir svårare för partierna att uppnå representativitet på listorna samtidigt som de behåller en hög kompetensnivå.

En som gått mot strömmen är 17-årige Oscar Toftling i Kumla. I december gick han med i Kristdemokraterna och står nu som nummer fyra på deras lista.

– Jag har länge varit politiskt intresserad men nu inför valet tänkte jag att det var dags att ta steget, säger han.

Vad tror du att din ålder kommer att ha för betydelse?

– Jag tror att jag kan komma med ett nytt perspektiv. Jag kan representera de som är i min ålder och det är något jag själv har saknat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.