Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christopher Hedbom Rydaeus (M), ordförande gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden, svara i klippet varför Örebro kommun endast haft två FUT-handläggare. Foto: Philip Naskret/SVT

Fler handläggare ska utreda socialbidrag som betalas ut fel i Örebro kommun

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer Örebro kommun utöka antalet handläggare som ska utreda felaktiga utbetalningar av ekonomiskt bistånd.

– För oss är det självklart att försörjningsstöd ska finnas till för de som behöver det och inte de som försöker utnyttja det, säger Christopher Hedbom Rydaeus (M), ansvarig politiker.

Örebro kommun har länge haft två så kallade FUT-handläggare, som utreder felaktiga utbetalningar av ekonomiskt bistånd, och en administratörstjänst som arbetar med frågan på deltid.

Nu pågår rekryteringen av ytterligare två handläggare och de ska vara på plats under mars.

Men i en rapport från slutet av förra året har Örebro kommun jämfört sitt arbete mot felaktiga utbetalningar med andra kommuner. Den visar att både exempelvis Eskilstuna och Södertälje haft fler handläggare som arbetat med den här typen av ärenden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Ett fall där FUT-handläggarnas arbete ledde till att en kvinna dömdes till fängelse för grovt bidragsbrott. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.