Fler använder rutavdraget. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rutavdraget allt populärare – ”Nu för tiden har var och varannan hemstäd”

Uppdaterad
Publicerad

60 miljoner kronor – så mycket har länsborna gjort rutavdrag för hittills i år. Det märks hos städföretagen.

– Förut var det nästan lite fult, men nuförtiden har var och varannan hemstäd, säger Stefan Müller på Bernhardson städ i Örebro.

17 200 personer i Örebro län har hittills i år gjort rutavdrag. Detta enligt hemserviceföretagens branschorganisation Almega, som sammanställt siffror från Skatteverket. Det motsvarar 60 miljoner kronor i skatteavdrag – en ökning från ifjol då länsborna gjorde avdrag på 97 miljoner under hela året. Och att fler använder rutavdraget känns igen hos de städ- och hemserviceföretag SVT Nyheter Örebro ringt runt till.

– Man märker att marknaden blir större, säger Christoffer Hallafors, vd och delägare på Städarna.

– Att det ökar kan jag absolut intyga. För sex år sedan hade vi 99 procent företagskunder, men sedan ruten kom har det successivt ökat med privata kunder, säger Stefan Müller på Bernhardson städ.

”Inte bara för höginkomsttagare”

De företag SVT pratat med får allt fler uppdrag som fönsterputs, flytthjälp och flyttstäd samt trädgårdsarbeten. Men även städning i hemmen blir vanligare.

– Inte bara höginkomsttagare använder städhjälp, 90 procent av våra kunder är inte det, säger Mats Gråbo, ägare på Servicestyrkan.

Enligt Almega behöver tre av fyra företag nyanställa som en följd av att fler använder rutavdraget.

Ingen effekt av höjning av taket

Mats Gråbo märker även andra effekter av rutavdraget.

– Färre kör svart. Rut är bra för att få bort de oseriösa aktörerna, men även för sysselsättningen.

Den 1 juli höjdes taket för rutavdraget från 25 000 till 50 000 kronor. Men någon effekt av det kan städföretagen SVT pratat med inte se.

– Man skulle behöva utöka med fler tjänster. Ta flytthjälp till exempel, en ny bostad som du flyttat in i, där får du bara gör avdrag under en månad efter inflytt. Kunderna undrar varför det är så snävt, säger Sven Dahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.