Fler länsbor startar egna företag: ”Ett jättetryck”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet nystartade företag i Örebro län ökade med 9 procent under 2021. På Startcentrum i Örebro och Lekeberg, som vägleder personer som vill starta företag, märker man av trenden.

– Det är ett jättetryck, första månaderna när pandemin slog till gick det ner, men sen har det bara ökat och ökat, säger Janis Lancereau, verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum i Örebro och Lekeberg.

1 809 företag startade i Örebro län under 2021, vilket är en ökning med nästan nio procent jämfört med 2020, det visar siffror från Bolagsverket som företaget Visma spcs sammanställt.

På Nyföretagarcentrum i Örebro och Lekeberg märks det, där har man rådgivit fler nya företagare än tidigare år.

Janis Lancereau, verksamhetsledare, ser två anledningar till att fler startar eget.

– Den ena är att människor jobbat hemma och börjar fundera på att man snart ska tillbaka till jobbet men inte känner för det. De känner att de ska ta tag i det de drömt.

– Den andra gruppen är de som blivit varslade under pandemin och måste hitta en ny väg till försörjning. Många av dem är personer med utländsk bakgrund som precis fått sitt första jobb och som vill hitta andra vägar till försörjning.

Pandemin har inte varit ett problem

Janis Lancereau tycker inte att pandemin försvårat nämnvärt för dem som startar eget, vilket bland annat märks på att de nya företagen som startar är verksamma inom samma branscher som det varit tidigare år.

Av företagen som startat med hjälp av Nyföretagarcentrum är det cirka 80 procent som finns kvar efter tre år. Som det ser ut nu kommer lika stor andel av företagen som startat under pandemin att överleva.

– Jag tror inte att det kommer vara någon större skillnad, säger Janis Lancereau.

Fler kvinnor som startar eget

På riksnivå är ungefär en av tre nya företagare kvinnor, men i länet är upp mot hälften av de som startar eget kvinnor.

Att antalet nya företag ökar överlag menar Janis Lancereau är viktigt för länet.

– Åtta av tio jobb i Europa skapas av småföretagen så det här är stommen. Att det kommer nya småföretag är otroligt viktigt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.