Fler män än kvinnor kandiderar till valet i Örebro län

Publicerad

Flera partier arbetar medvetet för att ha jämnställda valsedlarna till höstens val. Men trots att det är fler kvinnliga väljare som ska rösta är majoriteten av kandidaterna män.

Socialdemokraterna har sedan mitten av 90-talet arbetet för varannan damernas på vallistorna. Inför höstens riksdagsval står partisekreteraren Lena Rådström Baastad överst på listan.

– För mig är det självklart att när 50 procent av sveriges befolkning är kvinnor så är det givet att kvinnorna behövs i politiken.

Vissa partier lyckas bättre

Men för alla partier är det inte lika självklart. Av partiernas kandidater till kommunfullmäktige i länets tolv kommuner är 55 procent män. Vissa partier lyckas bättre än andra.

Av de etablerade partierna är det bara vänsterpartiet som har en övervikt av kvinnor. Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet har en nästan jämn könsfördelning medan Sverigedemokraterna och Moderaterna har fler män än kvinnor.

Kraftig övervikt av män

I länet finns det närmare 234 000 personer som kommer att få rösta i valet. 49,7 procent är män och 50,3 procent är kvinnor. Bland kandidaterna är motsvarande siffra 54,7 procent män och 45,3 procent kvinnor.

Flera partier har tagit efter principen varannan damernas men framför allt flera av länets lokala partier har en kraftig övervikt av män. Piratpartiet har 100 procent, kommunistpartiet 93,8 och norapartiet 88,9.

– Det bekymmersamt om inte alla partierna tar ansvar att det både är män och kvinnor som representerar i våra politiska organ, säger Lena Rådström Baastad.

Få politiska församlingar når 50 procent

På Örebro universitet jobbar Martin Karlsson som lektor i statskunskap. Han har forskat kring representationen i de politiska församlingarna och han konstaterar att det är ojämnställt.

– Många kommuner och politiska församling når 40 procent av det lägst representerade könet men få når 50 procent, säger Martin Karlsson som är lektor i statskunskap vid Örebro universitet.

Ju närmare makten desto högre andel män

Trots att flera av partierna har lika många kvinnor och män på listorna kan det bli snedfördelat efter valet. Beroende på vilken plats på listan kandidaten har.

– En princip som fortfarande gäller är att ju närmare makten desto högre andel män ser man i politiken, säger Martin Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer