I Sörbyskogen kan man uppleva flera olika skogsmiljöer intill varandra. Följ med på en tur i videoklippet. Foto: Pelle Råssjö /SVT

Fler ska lockas upptäcka länets naturpärlor

Uppdaterad
Publicerad

Naturskyddsföreningen har utsett Sörbyskogen i Örebro till en av länets tio naturpärlor. Det handlar om unika skogsområden som både behöver skyddas och samtidigt upptäckas av fler.

Under hösten arrangerar Naturskyddsföreningen guidade turer som ska bjuda på unika naturupplevelser.

Rödlistade arter i Sörbyskogen

SVT Örebro följde med på en guidning i Sörbyskogen söder om Örebro.

– Vi har hittat överraskande många rödlistade arter här, berättar David Tverling projektledare på Naturskyddsföreningen. Dessutom har den här skogen många spännande rum. Allt från djungelliknande kärr till gigantiska aspar. Det finns jättemycket spännande att upptäcka här.

Vill skydda områden

Sörbyskogen är ett av tio områden i länet som Naturskyddsföreningen nu vill lyfta fram. Dels för att fler ska upptäcka dem, men i förlängningen också att få de här områdena skyddade från avverkning eller annan exploatering.  

Följ med ut i skogen i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.