Fler väljer att turista i Örebro Foto: SVT, Region Örebro län, TT, Askersunds kommun

Fler valde att sommarsemestra i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Antalet gästnätter i Örebro län var 39 procent fler 2019 jämfört med tio år sedan. Och fler turister innebär fler arbetstillfällen. På tio år har det skapats 1 300 arbetstillfällen i länet.

Valde du att semestra hemma i länet i somras? Då var du inte ensam, det gjorde nämligen många turister också.

Under sommarmånaderna, juni, juli och augusti sov nästan 300 000 personer på hotell, vandrarhem och i lägenheter i Örebro län.

Enligt Jonas Partheen, presschef på Visita, som sammanställt Statistiska centralbyråns siffror över gästnätter i länet, är det få affärsresenärer under sommarmånaderna vilket betyder att många av gästnätterna spenderats av turister.

– Vi vet att när svenskar och utländska personer turistar i Sverige är hållbarhet och naturnära upplevelser sådant som lockar. Örebro län ligger även nära Stockholm, och personer som kommer längre ifrån rör sig gärna i kantlänen, svarar han på frågan om vad han tror lockar med Örebro län.

Skapar arbetstillfällen

Jämfört med för tio år sedan är 1 300 fler personer i år sysselsatta inom besöksnäringen. Och många som arbetar i branschen har sin första anställning, eller är utrikesfödda.

– Fyra av tio inom vår näring är utrikesfödda, vilket är högst av alla näringar, säger Jonas Partheen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer