Enligt John Johansson (S) stod 50 personer i kö innan sommaren till gruppboenden i kommunen. Foto: Louise Gustavsson / SVT

Bostadsbrist för personer med funktionsnedsättning – i fem av länets 12 kommuner

Uppdaterad
Publicerad

I fem kommuner i länet – Lekeberg, Lindesberg, Ljusnarsberg, Nora och Örebro – råder det brist på grupp- och servicebostäder som ska vara anpassade för människor med olika funktionsnedsättningar.

Det är tidningen Hem & Hyra som gått igenom Boverkets så kallade bostadsmarknadsenkät 2021.

– Vi har haft det här underskottet en längre tid. En orsak är att kommunen växer kraftigt, och då ökar också behovet av grupp- och servicebostäder, säger John Johansson (S), ordförande för programnämnd Social välfärd i Örebro.

Viktigt att bygga billigare

Nu byggs nya gruppbostäder på flera platser i Örebro men det är också något som kan leda till höga boendekostnader.

För att kunna bygga billigare och mer effektivt fattade kommunledningen 2019 beslut om att ta fram en standardmodell ihop med det kommunala bostadsbolaget Öbo.

– Standardmodellen har nästan halverat byggkostnaden. Ett stort problem när man bygger nytt är att det blir väldigt dyrt och därmed höga hyror. Det kan många med funktionsnedsättning ha svårt att klara. Många har bara sjukersättning att leva på, säger han.

Hur ska ni göra för att minska kön?

– Vi ska både bygga nytt och köpa platser, och hoppas kunna beta av kön inom ett par år. I budgeten finns utrymme för två-tre gruppbostäder per år, men nu räknar vi med att kunna bygga mer eftersom ekonomin ser ljusare ut igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.