Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Zombielopp genom Örebro – ”läskigt blir det förstås, det är ju meningen” Foto: SVT

Zombielopp genom Örebro – flera tusen löpare vill nå målet med livet i behåll

Uppdaterad
Publicerad

När mörkret lägger sig kryper de fram ur sina hålor – de levande döda som ska jaga flera tusen löpare som försöker klara banan med livet i behåll, från Järntorget till slottet. – Det gäller att se upp. I år blir det fler zombies än någonsin, säger arrangören Erik Haneskog.

På lördagen arrangeras löparloppet Run for your lives för fjärde gången i Örebro. I år ordnas dessutom ett särskilt barnlopp på tre kilometer, med start klockan 17, innan startskottet på dubbla sträckan går för de vuxna löparna en timme senare.

– Vi släpper iväg löparna i omgångar, de sista ska ge sig av vid 20.30-tiden. Alla har tre liv var, i form av band som våra zombies ska försöka ta av dem, säger Erik Haneskog.

Ingen risk för att deltagarna blir alltför skrämda?

-Nja, det kan förstås hända. Läskigt blir det förstås, det är ju meningen. Men det vet man ju om i förväg eftersom man anmäler sig frivilligt. Och barnen springer oftast i grupp, antingen med en förälder eller med andra barn. Och då är våra zombies lite snällare, säger Erik.

Att bli en trovärdig zombie tar tid. Hår ska fixas, zombielinser ska provas ut och latex- och gelatinproteser ska sättas på plats. Redan vid lunchtid idag börjar sminkningen av årets zombies på Vågen – i form av flera hundra frivilliga.

– I år blir de fler än någonsin. Intresset är stort, säger Erik.

Vad utmärker en bra zombie?

– Att han eller hon brinner för att agera trovärdigt och får igång de som löper ordentligt, samtidigt som man har glimten i ögat, säger Erik.

Goda löparegenskaper i sammanhanget är som sagt att inte vara alltför lättskrämd – och rapp i steget. Då finns goda chanser att överleva.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT frågade Örebroare vad de tyckte om Zombies:”Sådär”, anser Karin Blad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer