Bergsmansgårdens ungdomshem utanför Fjugesta. Foto: Statens Institutionsstyrelse - SIS

Tvångsintagen flicka fritogs från ungdomshem

Uppdaterad
Publicerad
I fredags tog sig en person in på Bergsmansgården i Fjugesta för att hjälpa en tvångsintagen 16-årig flicka att rymma från behandlingshemmet.

Fritagningen genomfördes i fredags kväll. Enligt polisanmälan bröt en utomstående person upp ett fönster till ett bostadsrum för att sedan hjälpa den 16-åriga flickan att fly.

– Den som assisterat flickan är nu misstänkt för främjande av flykt, olaga intrång och skadegörelse, säger polisens presstalesperson Stefan Dangart.

14 intagna

Bergsmansgården drivs av Statens institutionsstyrelse och är ett behandlingshem med två avdelningar för behandling av unga flickor med psykosociala problem och problem med kriminalitet eller drogmissbruk. Den låsta avdelningen har plats för åtta flickor, den öppna avdelningen har plats för sex.

Elisabeth Ståhl, biträdande institutionschef på Bergsmansgården

– Att intagna avviker har vi varit med om, det handlar ju om personer som är inlåsta mot sin vilja, men mig veterligen har det inte gått till på det här sättet tidigare, säger säger Elisabet Ståhl, biträdande institutionschef på Bergsmansgården.

Ska utredas

Lördag morgon var flickan återfunnen och enligt Elisabet Ståhl är hon nu tillbaka på ett SiS-hem.

– Eftersom en fritagning skett utifrån utreder vi nu vad som hänt och vad kan vi göra för att försöka förhindra att det händer igen, fortsätter hon.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Örebro har händelsen skapat stor oro bland personalen, som redan upplever arbetssituationen som pressad. Men det känner Elisabet Ståhl inte igen.

– Det är inte min upplevelse, om det är så har det i alla fall inte kommit till min kännedom än.

Bemanningen nattetid är inte heller föremål för utredningen, konstaterar hon:

– Nej, som jag ser det har vi den grundbemanning vi ska ha.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer